Základní škola a Mateřská škola Radějov, okres Hodonín, příspěvková organizace

Po stopách Plýtváka šatního 3.-5. ročník

18.10.2023 Petra Jamná

Na úvod našeho projektového dopoledne, které jsme realizovali se 3., 4. a 5. třídou ve čtvrtek 12. října 2023, jsme si pustili krátké tematické a instruktážní video s názvem Po stopách Plýtváka šatního. To žáky seznámilo s tím, jaké negativní dopady na životní prostředí jsou spojeny s výrobou, přepravou, užíváním a likvidací textilu, a jak bych se měli chovat, abychom oblečením a obuví zbytečně neplýtvali.


Poté, co jsme se dodívali na video jsme s žáky diskutovali o tom, jak v jejich rodinách nakupují a pečují o oblečení a obuv.

V následující aktivitě se všichni rozdělili do 5 skupin po pěti. Každá skupina dostala pracovní list, ve kterém žáci měli očíslovat, v jakém pořadí se výsledné např. tričko vyrábí a jaký je jeho proces. Podle očíslování pak každá skupina převyprávěla příběh.

Další aktivitou byl příběh rodiny Šetrných. V tomhle příběhu jsme se seznámili s tématem péče o oblečení a přístupu k němu, aby sloužilo co nejdéle. V téhle aktivitě probíhala četba příběhu, reflexe a diskuze.

Recyklace starého trička

Zaměřili jsme se na ekologii a recyklaci tím, že jsme vyráběli tašky ze starých triček. Zjistili jsme, že i staré tričko lze posloužit dál a není nutné ho vyhazovat. Každý měl za úkol si přinést z domu tričko. S pomocí nůžek jsme trička ustříhli a upravili tak, aby se stala základem pro tašku. Ve spodní části trička jsme nastříhali krátké proužky, které jsme zavázali do uzlíku, a pak už byla taška hotová! Během tvůrčí činnosti jsme se bavili o důležitosti recyklace, jak může odpad z textilu a plastu negativně ovlivňovat životní prostředí a jak jednoduché kroky mohou mít pozitivní dopad.

Na závěr projektového dne jsme společně zhodnotili, jak se jim aktivity líbily, co se nového dozvěděli a co naopak už věděli. Všichni se zamysleli nad plýtváním oblečení, nad zátěží ekologického systému apod. Všechny zmíněné aktivity byly přínosem pro všechny zúčastněné. Propojilo se mnoho mezipředmětových vztahů zábavnou formou – přírodověda, vlastivěda, pracovní činnosti.

Autor: Denisa Patinková

Partneři