Základní škola a Mateřská škola Radějov, okres Hodonín, příspěvková organizace

Po stopách Plýtváka šatního

16.10.2023 Petra Jamná

Dne 12. října 2023 se sešli všichni žáci první a druhé třídy připraveni pátrat po stopách Plýtváka šatního. Prostory třídy byly vyzdobeny dětským oblečením.


Žáci hned v úvodu shlédli motivační video o tom, jak můžeme využívat naše oblečení i po té, co z něho vyrosteme nebo ho již nepotřebujeme. Následovala diskuse na toto téma, které se všichni aktivně účastnili svými zvídavými otázkami i sdílením svých názorů.

Další část byla motivována pohádkou o Popelce, zvláště jejími šaty. Žáci si nejdříve hmatem vyzkoušeli rozlišit různé druhy látek. Po té si pomocí odstřižků látek vyrobili „záplaty“ na Popelčiny šaty, které sloužili jako pexeso ke společné hře, kterou si všichni s radostí zahráli. Vyrobená hra bude dál sloužit  vyplnění přestávek ve škole.  

A protože Popelka neměla jen staré šaty se záplatami, ale i své krásné šaty plesové, žáci si mohli zahrát na návrháře a každý tým vyrobil ze zbytků látek plesové šaty své Popelce. Tato aktivita žáky velmi bavila a v týmech se dobře doplňovali. Všechny Popelky si pak vystavili ve třídě.   

Na poslední část programu se všichni přesunuli do tělocvičny. Tam se nejprve rozehřáli pomocí hry na honěnou, kdy záchranou bylo vyslovit název některého oblečení.

Po té žáci vytvořili kruh a zahráli si hru na jehlu, nit a uzel. Každá zvolená trojice se snažila společně co nejrychleji „prošít“ tento kruh. Žáci se vzájemně povzbuzovali a potleskem pozitivně hodnotili výkony spolužáků.

 

Autor: Bc. Dita Tolarová

Partneři