Základní škola a Mateřská škola Radějov, okres Hodonín, příspěvková organizace

Po stopách Plýtváka šatního 12. října 2023

19.10.2023 Petra Jamná

Čtvrteční den čekalo děti v naší družině překvapení. Po úvodním shlédnutí známé pohádky Josefa Čapka: „Jak si pejsek roztrhl kalhoty“, jsme si ji převyprávěli za pomoci piktogramů a zdramatizovali


Poté jsme se již setkali s podivuhodným stvořením – Plýtvákem šatním.

Ten nám ukázal, že bychom neměli zbytečně kupovat oblečení, které vlastně ani nepotřebujeme a taky že je správné o oblečení pečovat. Vždyť i kočička s pejskem si věděli rady, takže my se rozhodně nedáme zahanbit, šít umí téměř každý a kdo ještě ne, slíbili jsme si, že se to letos naučíme.

Povídali jsme si o udržitelnosti i o tom, že není nic špatného mít oblečení z druhé ruky. Také nám Plýtvák připomenul, že nepotřebné oblečení můžeme vyhodit do kontejnerů na oděvy. Diskuze, která následovala byla velmi zajímavá, povídali jsme si o Second handech i o „dědění“ oblečení od starších sourozenců či kamarádů.

Následovalo první vyrábění. Byly to omalovánky a vystřihovánky z papíru – obleč holčičku / chlapečka. S těmi jsme poté předvedli malou podzimní módní přehlídku.

Dozvěděli jsme se mnohé o nutnosti udržitelného oblékání. Když se oblečení poškodí, měli bychom se ho snažit spravit, případně upcyklovat v něco krásného.

Proto jsme si z domu přinesli již nepotřebné – lichožroutské ponožky a z nich pomocí zbytkového materiálu vyráběli naše nové mazlíčky. Jako výplň jsme využili zbytky vatelínu, který nám věnovala jedna maminka. Na oči pak staré knoflíky.

A protože na všech dětech byla vidět radost z tvoření, práce nám šla hezky od ruky a ponožkových mazlíčků se narodilo opravdu hodně. Děti si své nové kamarády odnesly domů, některé můžou darovat lidem bez domova či potřebným dětem, nebo udělat někomu radost jen tak.

Autor: Jana Kuníková

Partneři