Základní škola a Mateřská škola Radějov, okres Hodonín, příspěvková organizace

Korfbal na základní škole

28.02.2022 Petra Jamná

Na pozvání p. Revendy a p. Svejkovské k nám do školy zavítali trenéři korfbalu, aby ukázali a nabídli žákům, učitelům a trenérům v ukázkové hodině cvičení, pravidla a hry tohoto sportu.


Žáci si hru aktivně vyzkoušeli. A co vlastně korfbal je? Korfbal je rychlá, velmi dynamická, kolektivní a bezkontaktní míčová hra. Je rozšířená v 59 zemích světa, zahrnující více než 300 000 registrovaných hráčů. Kolébkou tohoto sportu je Nizozemí. Světlo světa poprvé spatřil na počátku 20. století po bouřlivé změně v nizozemském školství, kdy bylo zavedeno vyučování společně pro chlapce i dívky. Základním principem korfbalu je rovnost hráčů a pohlaví. Muži i ženy hrají společně, je zakázán běh s míčem i fyzický kontakt, což korfbal asi nejvíce odlišuje od basketbalu, kterému se může podobat. Také technika střelby je výrazně jiná, pohyb hráčů na ploše nebo taktika jsou odlišné úplně. Na rozdíl od basketbalu se v korfbalu nemůžete vyhnout spolupráci se svými spoluhráči.

V rámci tohoto projektu byly žákům zapůjčeny výškově nastavitelné koše a míče. Korfbal naše žáky, učitele i trenéry velmi zaujal. (J.Prečanová)

Partneři